Review Huawei Nova – de moeite of niet?

Review Huawei Nova – de moeite of niet?

Ik denk dat ik mezelf wel een gadget-fan mag noemen. Ik ben graag mee met de laatste technologieën en probeer graag nieuwe zaken uit. Maar toegegeven, dat is geen goedkope hobby… Daarom beslis ik ook af en toe om hiervan af te stappen en te kiezen voor een goedkoper alternatief. Hierbij probeer ik dan niet te moeten inboeten aan kwaliteit en degelijkheid.

Eén van de zaken waar ik zot van ben zijn smartphones. Die toestellen gaan veelal slechts 2 jaar mee en in mijn geval is die periode meestal nog wat korter. Mijn vorig toestel, de Motorola Moto G 3rd gen, heeft bij mij 1 jaar en 8 maanden overleefd. Bijna 2 jaar dus ;-). Tijd voor een nieuwe. Hoewel ik fan ben van Apple en de iPhone 8 heel aanlokkelijk leek, heb je nu toch nog eens gekozen voor een goedkoper alternatief. Na een lange zoektocht met veel vergelijkingen en het lezen van reviews heb ik gekozen voor de Huawei Nova. In dit blogartikel kan je mijn review van de Huawei Nova lezen.

Waarom de Huawei Nova?

Tijdens het zoeken heb ik verschillende smartphones met elkaar vergeleken. Zo zijn volgende telefoons de revue gepasseerd:

  • Huawei Nova (€279)
  • Motorola Moto G5S (€229)
  • Huawei Nova 2 (€393)
  • One Plus 5 (vanaf €499)
  • iPhone SE (vanaf €339)

Volgende zaken waren voor mij belangrijk om een smartphone te kiezen:

  • Schermgrootte (maximum 5″)
  • Batterijcapaciteit (hoe meer hoe beter)
  • Kwaliteit camera
  • Processor (hoe sneller hoe beter)
  • Prijs: max 400 euro

Wanneer ik al deze zaken in rekening breng, verschillende toestellen vergelijk, review lees en bekijk waren de mogelijkheden eigenlijk minimaal. Bij het zoeken naar een “mid range smartphone” worden de oudere toestellen veelal niet meer weergegeven, hoewel ze zeker nog meedoen in de race. De Huawei Nova werd in oktober 2016 gelanceerd. Het is dus niet meer de laatste nieuwe smartphone maar er zit genoeg onder de motorkap om toch nog mee te doen met nieuwste generatie aan smartphones.

TIP – bekijk ook de oudere flagship smartphones

Elk jaar lanceert een merk één bepaalde flagship smartphone waarmee ze de markt proberen te veroveren. Op dat moment is het hun beste smartphone. Die toestellen kosten al snel 600 – 1000 euro per stuk. Maar als je volgend jaar de flagship smartphone van dit jaar zou kopen, dan heb je nog steeds een heel degelijk toestel in je handen, maar veelal voor een veel lagere prijs dan de oorspronkelijke.

Mijn eerste (positieve) ervaring met de Huawei Nova

Bij het schrijven van deze blog, heb ik de Huawei Nova ongeveer een week en ik moet zeggen dat ik toch onder de indruk ben. Eerst en vooral ook omdat ik helemaal niet tevreden was van mijn vorig toestel Motorola Moto G 3rd gen die continue vastliep, traag reageerde, … Dit is met de Huawei Nova wel anders. Het toestel ligt goed in de hand, werkt snel, beschikt over een goed werkende touch ID zodat ik snel mijn toestel kan unlocken.

De camera heb ik nog niet uitvoerig kunnen testen, maar die ziet er veelbelovend uit.

De batterij echter wel. Ik gebruik mijn gsm elke dag als GPS in de wagen waarbij ik op dat moment ook nog eens naar podcasts of audioboeken zit te luisteren. Hierbij gaat de batterij minstens één volledige dag (24u) mee.

Negatieve puntjes

Bij het in gebruik nemen van de Huawei Nova staan er heel wat apps standaard geïnstalleerd die je waarschijnlijk niet gaat gebruiken. Mijn eerste werk was dan om deze apps te verwijderen en mijn apps te installeren.

Anderzijds wordt het toestel geleverd met Android 6 erop. Je krijgt direct een update naar Android 7. Maar Android 8 is op dit moment reeds gelanceerd en de kans is klein dat de Huawei Nova een update zal krijgen naar de nieuwste Android versie. Ik heb de vraag gesteld aan Huawei of en wanneer de Nova een update zal krijgen.

Een degelijk toestel voor een lage prijs

Ben je ook op zoek naar een mid range smartphone met degelijke specs? Dan is de Huawei Nova zeker de moeite waard om te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *