Cryptocoin mining in plaats van advertentie inkomsten? Doen of niet?!

Cryptocoin mining in plaats van advertentie inkomsten? Doen of niet?!

Vorige week las ik een artikel betreffende een nieuwe manier om inkomsten te genereren met je website. Namelijk, je bezoekers cryptocoins laten minen. Dat moest ik dan maar eens gaan uitproberen.

Wat zijn cryptocoins?

Cryptocoins zoals Bitcoin zijn erg populair de laatste tijd. Het wordt gebruikt om bepaalde transacties te doen (aankopen te betalen), maar misschien nog meer als belegging. Lees alles wat je moet weten over cryptocoins.

cryptogeld uit een stuk versleutelde code waarin de transacties worden opgeslagen.

En cryptocoin mining dan?

Simpel gezegd is cryptocoin mining je computer die berekeningen maakt om een bepaalde code op te lossen/ te kraken. Telkens als er zo’n code of een deel ervan opgelost is, wordt hiervoor een vergoeding gegeven in de vorm van een cryptocoin zoals Bitcoin. Maar er zijn veel meer cryptocoins ter beschikking. Bitcoin is echter de meest bekende vorm.

Het verdien model van cryptocoin mining?

Door je computer berekeningen te laten maken verdien je dus cryptocoins die je daarna kan verkopen voor dollars of euro’s. Echter is het minen van cryptocoins via één computer niet of amper winstgevend. Maar vele computers samen kunnen we inkomsten genereren.

Als je zelf met je eigen computer aan cryptocoin mining wenst te doen, dan zullen de inkomsten niet of amper genoeg zijn om de kosten te dekken.

Jouw bezoekers (tijdelijk) cryptocoins laten minen

Het is mogelijk via een stukje Javascript om via de computers van jouw bezoekers cryptoins te minen. Dit gebeurt zolang ze je jouw website bezoeken waar dat stukje Javascript op staat.

In plaats van advertenties kan je je bezoekers cryptocoins laten minen. Eén van de partijen die dergelijke Javascript aanbiedt is Coinhive. Bij Coinhive wordt de cryptocoin Monero (XMR) gemined. Dat is één van de bekendere en meer gevestigde cryptocoins.

Doen of niet doen?

Zelf heb ik de afgelopen 2 weken enkele zaken uitgetest:

  • Zelf de pagina laten openstaan
  • Pagina’s met Youtube video’s
  • Website met 150 bezoekers per dag

Tot nu toe heb ik hiermee 0.00235 XMR gegenereerd. Dit komt neer op 0,19 euro. 19 eurocent in 2 weken tijd met enkele (kleinschalige) projecten is voor mij niet voldoende.

Dus ik zou eerder geneigd zijn om het niet te doen, maar er zijn misschien wel uitzonderingen.

Bepaalde websites bereiken duizenden, miljoenen bezoekers maar hebben moeite om genoeg inkomen te genereren via advertenties. Dan kan cryptocoin mining via de bezoekers wel een mogelijke piste zijn. Het best blijven bezoekers dan releatief lang op de website. Bvb door het bekijken van filmpjes.

Ondertussen heb ik ook al enkele voorbeelden zien voorbij komen van (grotere) websites die dit toepassen. Eén van die voorbeelden is Piratebay.

 

Ethisch of niet?

Een vraag die ik me hier echter wel bij stel is dat we dit niet zomaar mogen gaan toepassen. Bezoekers zouden eerder toestemming moeten geven alvorens je hun computer gebruikt om te cryptocoin minen. Een mogelijke oplossing is om hen de keuze te laten. Ze moeten kiezen uit advertenties zien of cryptocoin minig.

Wat denken jullie ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *